Normal_7285

DEN HAAG (Novum) - Leraren komen begin maart opnieuw in actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. CNV Onderwijs overlegt momenteel met andere organisaties over de vorm van de actie, meldt de vakbond dinsdag.

Voorzitter van CNV Onderwijs Michel Rog zegt van leraren in het hele land te horen dat door de bezuinigingen het onderwijs 'onherstelbare schade' wordt toegebracht. "Het zit veel leraren hoog dat door een steeds hogere werkdruk kinderen amper kwalitatief goed onderwijs geboden kan worden."

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen. Dat kost mogelijk 5100 werknemers in het passend onderwijs hun baan.

Volgens de vakbond is naast de bezuiniging ook de wetgeving niet in orde. "Een aantal belangrijke zaken, zoals de basiszorg, de inperking van de keuzevrijheid van ouders als het gaat om bijzonder onderwijs en de medezeggenschap, zijn niet goed geregeld."

Donderdag staakten ongeveer 22 duizend leraren en ondersteuners uit het voortgezet onderwijs al tegen de volgens hen onhaalbare nieuwe urennorm van 1040 uur. De docenten gaven aan ook boos te zijn over onder meer de bezuinigingen op het passend onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kondigde direct na de staking al aan dat er de komende tijd meer acties tegen de kabinetsplannen in het onderwijs volgen. Acties vanwege de voorgenomen veranderingen in het passend onderwijs zouden rond de tijd dat de Tweede Kamer hierover gaat praten worden georganiseerd. Inmiddels is duidelijk dat dit onderwerp voor 6, 7 en 8 maart op de agenda van de Tweede Kamer staat.