Normal_7916

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdam Arena is dinsdag het toneel van de grote landelijke demonstratie tegen bezuinigingen in het passend onderwijs. Tienduizenden medewerkers uit het onderwijs worden verwacht, ruim 1700 scholen sluiten zelfs de hele dag de deuren.

Minister Marja van Bijsterveldt wil 300 miljoen euro bezuinigen. Wat is passend onderwijs precies en waar wil ze op bezuinigen? Drie vragen over het passend onderwijs.

Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs is voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs die extra aandacht nodig hebben. Dat kan zijn omdat ze dyslectisch zijn, aan ADHD lijden of medicijnen nodig hebben. Scholieren kunnen deze ondersteuning en aanvullende begeleiding in het regulier onderwijs krijgen of op een speciaal daarvoor bestemde school. Het speciaal onderwijs heeft een capaciteit voor 70.000 leerlingen.

Hoeveel wil het ministerie bezuinigen?
300 miljoen euro. Het totale budget voor passend onderwijs wordt dan 1,9 miljard euro. Oorspronkelijk zouden de bezuinigingen per augustus 2012 ingaan, maar die zijn uitgesteld en worden in fases doorgevoerd. In 2013 wordt 100 miljoen bezuinigd, oplopend naar 200 miljoen in 2014 en 300 miljoen vanaf 2015. Reden voor het korten zijn de sterk opgelopen kosten voor het passend onderwijs.

Het aantal leerlingen dat tussen 2003 en 2009 een indicatie heeft voor lichte of zware zorg, is met 15 procent toegenomen. Als er alleen wordt gekeken naar de groep met een rugzakje of een indicatie voor zware zorg, dan is de toename zelfs 65 procent. Onderdeel van de bezuinigingen is onder meer afschaffen van het rugzakje (leerlinggebonden financiering) en betere samenwerking tussen scholen in de regio.

Wat is de kritiek op de bezuinigingen?
De vakbonden en belangenpartijen vinden dat er op de verkeerde onderdelen bezuinigd wordt. Zo vrezen zij de mogelijk gedwongen ontslagen onder ambulante begeleiders. De onderwijspartijen spreken over 6000 arbeidsplaatsen, het ministerie van onderwijs heeft het over tussen de 2500 en 3700 fte's. De vakbonden vrezen dat de bezuinigingen ertoe leiden dat de klassen groter worden en de kwaliteit in de klas daardoor omlaag gaat.

Als leerlingen die eigenlijk naar het speciaal onderwijs moeten, toch in het regulier onderwijs terechtkomen, betekent dat een extra belasting voor de leerkracht. Die kan zich dan minder goed op de rest van de klas richten, waardoor alle leerlingen benadeeld worden.