Normal_8002

ROCKWALL - Een arts in de Verenigde Staten wordt beschuldigd van het plegen van grootschalige fraude met zorgvergoedingen en riskeert nu een levenslange gevangenisstraf, zo meldt de Washington Post.

De 54-jarige Jacques Roy zou voor 375 miljoen dollar aan onterechte vergoedingen uit Medicaid en Medicare hebben opgestreken. Medicaid is een zorgverzekering die de Amerikaase federale overheid biedt voor mensen met een laag inkomen. Medicare is een zorgverzekering voor gehandicapten en ouderen. Het is de grootste medische fraudezaak uit de Amerikaanse geschiedenis.

Roy werkte samen met vijf andere artsen. Hij verstuurde op een dusdanig grote schaal aanvragen voor vergoedingen naar Washington, dat hij een aantal mensen speciaal in dienst had om niets anders te doen dan de hele dag de handtekening van de Texaanse arts te stempelen op aanvraagformulieren. De werknemers deden dit ook nog onder erbarmelijke omstandigheden.

Alleen al in 2010 vroeg Roy voor meer dan 5.000 van zijn 'patiënten' vergoedingen voor thuiszorg aan. Het gemiddelde aantal aanvragen per huisarts in de Verenigde Staten lag dat jaar op 103.

Opsporingsambtenaren vonden in het huis van Roy een boekenkast met boektitels als 'Hide Your Assets and Disappear: A Step-by-Step Guide to Vanishing Without a Trace' en 'The Offshore Money Manual'.

In 2011 werd er in Amerika voor 4,1 miljard dollar gefraudeerd met overheidsgeld uit Medicare en Medicaid.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink