Normal_8020

UTRECHT - Psychologen zijn er in alle soorten en maten. Iedereen mag zich psycholoog noemen. Er is bij cliënten en opdrachtgevers dan ook een grote behoefte aan transparantie en duidelijkheid over de kwaliteit van de psychologische dienstverlening.

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) neemt daarom een belangrijke stap voorwaarts in de kwaliteitsbevordering en introduceert een nieuwe onderscheidende titel: Registerpsycholoog NIP.

De titel Registerpsycholoog NIP werkt als kwaliteitsstandaard, zowel voor opdrachtgevers als voor cliënten die direct contact hebben met een psycholoog. Deze geeft hiermee aan vakbekwaam te zijn en continu te blijven investeren in zijn specialisme, omdat hij moet blijven voldoen aan de door het NIP opgestelde registratie-eisen.

Een psycholoog mag zich automatisch Registerpsycholoog NIP noemen als hij staat ingeschreven in één van de volgende registers:

  • register Kinder & Jeugd psycholoog NIP;
  • register psycholoog Arbeid & Gezondheid NIP;
  • register Arbeid & Organisatie psycholoog NIP.

Daarnaast mogen ook Gezondheidszorgpsychologen (BIG-geregistreerd) die lid zijn van het NIP de titel Registerpsycholoog NIP voeren.

Met de inschrijving in één van de bovengenoemde registers voldoet de psycholoog aan de vakbekwaamheidsnorm die het NIP heeft opgesteld voor psychologen die zelfstandig werken met cliënten. Hiervoor geldt dat deze na de universitaire opleiding een 2-jarig postmaster opleidingstraject heeft gevolgd, de Beroepscode voor psychologen van het NIP onderschrijft en onder het verenigingstuchtrecht valt.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink