Normal_9427

UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat als eerste Nederlandse instelling een samenwerking aan met de National University Health System (NUHS) in Singapore. De Utrechtse hoogleraar prof. dr. Dominique de Kleijn gaat in Singapore drie jaar onderzoek doen naar vaatziekten.

Het UMC Utrecht werkt samen met NUHS in Singapore om vaatziekten beter te begrijpen. Vaatziekten zijn allang geen exclusief probleem van rijke westerse landen meer, het aantal vaatpatiënten in Azië neemt snel toe. In India en China lijden steeds meer mensen aan diabetes type II, de toename van die ziekte is veel groter dan in westerse landen.

In Aziatische patiënten manifesteren vaatziekten zich anders en het is maar de vraag of ‘westerse' medicijnen en behandelingen in Azië ook goed werken. De samenwerking draait om het uitwisselen van personeel en het gezamenlijk gebruik van onderzoeksgegevens en biobankmateriaal.

Centraal in het onderzoek staan grote biobanken met weefsels en bloed uit vaatpatiënten. In het UMC Utrecht staat een grote biobank met gegevens van ruim 3000 patiënten. In Singapore worden gegevens verzameld van Chinese, Maleise en Indiase patiënten. Met de biobank proberen De Kleijn en collega's biomarkers te vinden, dat zijn stoffen die kunnen voorspellen of patiënten opnieuw ziek worden en misschien de behandeling kunnen verbeteren.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen