Normal_10335

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Magda Berndsen (D66) wil extra zorg voor hulpverleners die te maken krijgen met agressie en geweld. Zij heeft deze week ministers Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) gevraagd het programma Versterking Professionele Weerbaarheid voor de politie uit te breiden naar brandweermensen en ambulancepersoneel.

Dankzij het programma Versterking Professionele Weerbaarheid leren beginnende agenten met moeilijke en dreigende situaties om te gaan. Ook is er hier ruimte voor bijvoorbeeld nazorg.

Berndsen stelt voor dat deze hulp ook aan brandweer- en ambulancepersoneel wordt geboden. "We kunnen niet vaak genoeg herhalen dat geweld tegen hulpverleners onacceptabel is. Het raakt mensen in hun dagelijks werk en in hun privéleven. Brandweermensen en ambulancepersoneel moeten net als politieagenten hulp krijgen om met dreigende situaties om te gaan," aldus Berndsen.

Agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak staat al een aantal jaar op de politieke agenda. De doelstelling voor 2015 is een kwart minder slachtoffers dan in 2006. In 2011 lukte het het kabinet niet om de streefcijfers te halen.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink