Normal_11651

DEN HAAG - Het CDA wil dat mensen die hulpverleners bij het uitoefenen van hun taken hinderen of belagen niet alleen zwaarder gestraft worden, maar ook een gedwongen cursus krijgen. Door de cursus moeten ze leren beseffen wat ze gedaan hebben en welke impact dat heeft op hulpverleners. Dat meldt de website van de chirsten-democraten.

Afgelopen weekend ging het weer mis in Noordwijk en Amsterdam. In Noordwijk moest de politie zaterdagnacht een linie vormen om te zorgen dat ambulancebroeders ongehinderd bij het slachtoffer van een verkeersongeval konden komen. Omstanders gooiden onder andere met flessen naar de politie.

Ook in Amsterdam bemoeiden omstanders zich met de hulpverlening. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemde in een reactie de agressie tegen hulpverleners 'onacceptabel'.

"We moeten alles in het werk stellen om deze raddraaiers op te pakken. Blijkbaar zijn de zwaardere straffen die nu al worden uitgedeeld niet genoeg. De straffen zouden daarom bijvoorbeeld aangevuld moeten worden met een gedwongen cursus, waarmee de daders besef van hun daden wordt bijgebracht", aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink