Normal_12026

UTRECHT - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, die begin vorig jaar een strategische alliantie sloten, bieden vanaf deze week een nieuwe masteropleiding aan. De tweejarige master Regenerative Medicine and Technology maakt gebruik van kennis van technologie om weefselherstel door het lichaam zelf te bevorderen.

Regenerative Medicine and Technology is een multidisciplinair masterprogramma op het grensvlak van biomedische wetenschappen, technologie en klinische toepassingen. "De essentie van regeneratieve geneeskunde is dat je het lichaam helpt om zichzelf te herstellen. Daarbij kun je denken aan de inzet van stamcellen waardoor weefsels zichzelf als het ware kunnen repareren", aldus de Utrechtse programmacoördinator Debby Gawlitta.

In 2011 sloten de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven een strategische alliantie. Met dit ‘preferred partnership' bieden de instellingen meer toegang tot elkaars science parks: het fundamentele onderzoek (Universiteit Utrecht) en het klinisch onderzoek en patiëntenzorg (UMC Utrecht) enerzijds, en de technologie en toepassingen van wetenschappelijke concepten (TU/e) anderzijds.

De partners investeren in gezamenlijk onderzoek, realiseren deeltijdaanstellingen over en weer voor hoogleraren en bieden al hun studenten toegang tot hun onderwijs. Ruim drie miljoen euro extra is inmiddels geïnvesteerd in regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking en duurzame energie.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen