Normal_12312

UTRECHT - Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over medicatieveiligheid. Het instituut wil hiermee zorginstellingen laten zien hoe medicatiefouten kunnen worden voorkomen en de zorg voor patiënten beter kan. Uit onderzoek van het IVM blijkt dat er nogal wat schort aan het medicatieproces in zorginstellingen.

"Vaak worden we pas ingeschakeld als er al medicatiefouten zijn gemaakt, en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de stoep staat", zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. "Maar dan is het eigenlijk al te laat. We zien dat er nog te veel zorginstellingen op zich wel aandacht hebben voor medicatieveiligheid, maar moeite hebben met de praktische aanpak om daadwerkelijk met de zorgverleners de farmaceutische zorg veiliger te krijgen."

Het voorlichtingsfilmpje toont zowel wat er fout kan gaan als hoe er in een zorginstelling gewerkt moeten worden om fouten te voorkomen. Voorbeelden van risico's voor de medicatieveiligheid zijn bijvoorbeeld dat medicijnen worden uitgedeeld door onbevoegd zorgpersoneel, dat er niet goed wordt bijgehouden welk medicijnen zijn toegediend en dat medicatiefouten niet worden gemeld.

"Dagelijks werken duizenden apothekers, artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, kwaliteitsmanagers en vele anderen hard aan het voorkomen van fouten. Maar degenen die verantwoordelijk zijn voor het beleid, zijn nog te weinig bij de uitvoering betrokken", zegt Coolen van Brakel.

Daarom wil het IVM het filmpje onder de aandacht brengen van de bestuurders van alle Nederlandse zorginstellingen. "Via dit filmpje willen we laten zien hoe zij medicatieveiligheid in de praktijk structureel kunnen verbeteren", aldus de directeur.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz