Normal_12521

UTRECHT - Vanaf volgende maand zal er ook in het Noorden van het land een zogeheten zelfstandig uitnameteam operationeel zijn, dat in ziekenhuizen de organen uitneemt bij overleden donoren om zo de staf van het ziekenhuis te ontlasten, zo meldt NierNieuws.

Een proef met een dergelijk team is in het kader van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008 in de regio Leiden met succes afgerond. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarop in 2011 het besluit genomen het concept van dit uitnameteam landelijk toe te passen.

Door de inzet van deze teams blijken de procedures na uitname van de organen sneller te verlopen. Bovendien is de kwaliteit van de organen na interventie van het uitnameteam beter dan zonder dit team.

Medewerkers van het uitnameteam Groningen hebben inmiddels hun training achter de rug en zijn onder supervisie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) actief. Het is echter nu wachten op de benodigde instrumenten voor het team, om de hele regio Noord te kunnen bestrijken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz