Normal_12656

UTRECHT - Het sociaal leenstelsel dat de beoogde coalitie van PvdA en VVD wil instellen zorgt ervoor dat geneeskundestudenten binnenkort met minimaal 25.000 euro studieschuld opgescheept zullen worden. Dat schrijft Heine Handgraaf, voorzitter van de KNMG Studentenplatform in zijn column op de website van de artsenfederatie.

Een dergelijke besluit zou volgens hem een schokkend vooruitzicht zijn. De studenten hebben bovendien na zes jaar nog geen enkele kans op een vaste aanstelling.

Handgraaf vindt het fors laten lenen voor een studie ´kortzichtig´ en ´onverstandig´. Daarbij geeft hij de drie belangrijkste redenen voor een ban op een sociaal leenstelsel. Ten eerste zou het starten met de studie geneeskunde een erg riskante onderneming zijn, omdat artsen na het vaak lange opleidingstraject nog lang niet zeker zijn dat zij hun ‘studiekosten' terug betaald kunnen worden.

Als tweede argument noemt Handgraaf de financiële barrière die het sociaal leenstelsel op zal werpen voor studenten waarvan de ouders financieel minder daadkrachtig zijn. Door het vooruitzicht op een torenhoge schuld zal deze groep studenten eerder worden afgeschrikt.

De laatste belangrijke argument dat tegen dit leenstelsel pleit is dat ambitieuze studenten zelfontplooiing door middel van extracurriculaire activiteiten tot een minimum zullen beperken. Doordat het geld zelf opgehoest moet worden, wordt een vertraging van de studie zo wel erg duur.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz