Normal_12808

GRONINGEN - Aan de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg is vandaag de Duitse variant van de opleiding Geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) officieel van start gegaan. Deze zogeheten European Medical School Oldenburg-Groningen maakt het mogelijk om het dreigende artsentekort in het noordwesten van Duitsland effectief te bestrijden.

"Met de European Medical School bieden we naast een Nederlandstalige en Engelstalige opleiding nu ook een Duitstalige opleiding aan naar Gronings model. Op deze manier kunnen we artsen voor heel Europa opleiden", zegt prof. dr. Sibrand Poppema, voorzitter van het college van bestuur van de RUG.

Prof. dr. Folkert Kuipers, decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG vindt het een goede ontwikkeling. "Zo kunnen Nederlandse en Duitse studenten de medische wetenschap in beide landen leren kennen."

De eerste veertig Duitse studenten zijn op 1 oktober met hun opleiding aan de European Medical School begonnen. Door de samenwerking kunnen veertig Nederlandse studenten Geneeskunde hun co-schappen in Oldenburg lopen. Eenzelfde aantal Duitse studenten komt naar Groningen om hier een deel van hun opleiding te volgen. De studenten die hun opleiding in Groningen met succes afronden, krijgen een Nederlands artsendiploma. De Duitse studenten kunnen er bovendien voor kiezen het Duitse staatsexamen af te leggen.

Binnen de European Medical School Oldenburg-Groningen werken het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de nieuwe medische faculteit van de samen op het gebied van de opleiding Geneeskunde.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz