Normal_12842

AMSTERDAM (Novum) - Een man die zich jarenlang ten onrechte voordeed als bedrijfsarts bij een arbodienst is vorige week woensdag opgepakt op verdenking van titelmisbruik. De man heeft ook als behandelcoördinator en arts gewerkt in de geestelijke gezondheidszorg. De neparts heeft na zijn arrestatie direct bekend.

Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die de man verdenkt van valsheid in geschrifte en oplichting. Hij had bij diverse apotheken in Nederland medicijnen besteld door gebruik te maken van gestolen receptpapieren, waarop hij zich uitgaf als arts of gynaecoloog.

De inspectie startte begin dit jaar een onderzoek naar de man na een melding dat hij werkzaam was als arts zonder dat hij als zodanig geregistreerd stond. Hij kwam niet voor in het verplichte registratiesysteem voor zorgverleners met een beschermde medische titel, het zogenoemde BIG-register. De IGZ vindt dat het de werkgevers van de man is aan te rekenen dat ze dit register niet hebben gecontroleerd.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de man minstens acht jaar werkte als bedrijfsarts bij een arbodienst en later als behandelcoördinator en arts in de ggz actief was. Hij moet zich begin volgend jaar voor een rechter verantwoorden. De inspectie heeft daarnaast een procedure voor het opleggen van een bestuurlijke boete opgestart. Dergelijke boetes kunnen oplopen tot 3350 euro.