Normal_12860

PURMEREND (Novum) - Een omstreden voormalig orthopeed van het Waterlandziekenhuis in Purmerend schoot tekort in de informatievoorziening aan zijn patiënten. Ook voldeed de nazorg niet altijd. Desondanks zijn er geen aanwijzingen dat de veiligheid van patiënten ernstig in gevaar is geweest. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag na onderzoek.

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van vijf klachten die de inspectie binnenkreeg over de orthopeed, die tot juni 2010 in het Purmerendse ziekenhuis werkte. De man deed operaties aan aangeboren wervelkolomafwijkingen die in de loop van het leven ernstiger worden.

De chirurg hanteerde een techniek die niet in richtlijnen is vastgelegd en waarover de meningen in de beroepsgroep verdeeld zijn. Daarover had hij zijn patiënten volgens de IGZ uitvoerig moeten informeren.

De inspectie stelt echter niet te kunnen vaststellen of de ingrepen die de orthopeed verrichtte goed werden uitgevoerd. "Als richtlijnen ontbreken, tuchtrechters zich niet uitspreken over de kwaliteit van de behandeling en deskundigen verdeeld zijn, is het ook voor de inspectie niet mogelijk een oordeel te geven over het medisch technisch handelen."

De IGZ tikt wel het bestuur van het ziekenhuis op de vingers. De raad van bestuur had geen helder beeld van wat de orthopeed precies uitspookte. Het bestuur moet maatregelen nemen om te voorkomen dat zoiets zich nog eens voor kan doen.

Verder wil de inspectie dat voor operaties zoals de orthopeed die uitvoerde uiterlijk eind volgend jaar richtlijnen zijn opgesteld, zodat in de toekomst kan worden getoetst of ingrepen goed zijn uitgevoerd. De orthopeed zelf werkt sinds zijn vertrek in 2010 niet meer met patiënten. Als hij dat wel weer wil gaan doen, moet hij zich bij de inspectie melden en moet hij zich laten bijscholen in onder meer zijn wijze van informatie verstrekken.

Eind vorige maand meldde het Openbaar Ministerie overigens 51 dossiers van patiënten van de orthopeed te onderzoeken op het moedwillig schade berokkenen aan patiënten. Na een oproep van de politie vorig jaar kwamen in totaal 160 meldingen van slachtoffers binnen. In totaal wilden 51 mensen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek door hun medisch dossier te overhandigen. In zestien gevallen was de zaak al verjaard.