Huishoudelijke hulp, Zweeuws-Vlaanderen, maatwerkvoorziening

TERNEUZEN – Vanwege de bezuinigingen die de VVD en de PvdA deze week bekend hebben gemaakt, blijft nog maar een kwart van het huidige budget van de thuiszorg over. Hierdoor komen gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen in de knel. Tevens moeten vele thuiszorgmedewerkers vrezen voor hun baan, zo meldt BNDeStem.nl.

De zogenaamde ‘maatwerkvoorziening’ van het kabinet moet ervoor zorgen dat vaker hulp van familie of bekenden wordt ingeschakeld. Dit is echter niet voor alle ouderen mogelijk. Ook de huishoudelijke hulp helemaal zelf betalen is voor veel ouderen niet haalbaar. Hierdoor dreigen ouderen in een ongewenste situatie te komen. 

In de praktijk zullen door aangescherpte inkomensgrenzen nog maar 600 van de 2500 huidige cliënten in Terneuzen thuiszorg ontvangen. Ook in Sluis en Hulst zal het aantal cliënten dat thuiszorg ontvangt sterk worden teruggebracht. Het beroep op de bestaande huishoudelijke hulp wordt voor nieuwe cliënten al vanaf 2014 beëindigd en bij bestaande cliënten vanaf 2015.

Volgens de Sluise wethouder Jan Schaalje gaan de huidige ontwikkelingen tegen de trend in om ouderen langer thuis te laten wonen. De vrees is dat het beroep op duurdere zorg toe zal nemen. Directeur van thuiszorgaanbieder ZorgSaam wil met de gemeente om de tafel om de gevolgen van de bezuiniging te bespreken en te kijken wat er nog te redden valt.  

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal