rode kruis

NEW YORK (Novum) - Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 6251 opengesteld voor de slachtoffers van orkaan Sandy. Dat meldt de hulpverleningsorganisatie donderdag. Behalve in de Verenigde Staten richtte de orkaan vorige week ook grote schade aan in Haïti, Cuba en Jamaica.

In Cuba werden een miljoen mensen door de wind en regen getroffen en werden ruim 32 duizend huizen verwoest. Vrijwilligers van het Rode Kruis delen daar hulpgoederen uit en helpen bij de opvang van slachtoffers in tijdelijke kampen.

In Haïti werd de noodtoestand uitgeroepen. Duizenden huizen werden verwoest en gewassen gingen verloren. Het Nederlandse Rode Kruis liet een week geleden al weten veertigduizend euro bij te dragen aan de hulpverlening in Haïti. Er blijkt echter meer geld nodig. Door de orkaan kwamen in Haïti 69 mensen om het leven.

Ook in Jamaica helpt de hulporganisatie ruim drieduizend gezinnen die door de orkaan werden getroffen. Het Amerikaanse Rode Kruis zette ruim zeventienhonderd vrijwilligers in om de hulpverlening in de Verenigde Staten te ondersteunen. Sandy trof meer dan tien staten in Amerika. Honderdduizenden mensen zitten daar nog altijd zonder stroom.