burn out

GRONINGEN (Novum) - Van de alleenstaande werknemers kampte vorig jaar een op de zes met burn-outklachten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de werknemers met een partner en kinderen zegt een op de negen gevoelens van onder meer vermoeidheid en emotionele uitputting te ervaren.

Ook werkende alleenstaande ouders en werknemers met een partner, maar zonder kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan alleenstaanden. In deze groepen was een op de zeven in 2011 opgebrand.

Ruim een op de acht werknemers kampte vorig jaar met burn-outklachten, ruim negenhonderdduizend mensen.

Verder blijken burn-outklachten vaker voor te komen bij werknemers met hoge werkdruk en weinig sociale steun. Vier op de tien werkenden hebben naar eigen zeggen te maken met hoge werkdruk. Bijna een kwart van hen heeft burn-outklachten, van werknemers met een lage werkdruk gaat dit om slechts zeven procent.

Van de werknemers die vinden dat ze weinig hulp krijgen van collega's en leidinggevenden om iets gedaan te krijgen, zegt 37 procent burn-outproblemen te ervaren. Van de groep die wel steun ervaart, is dit maar elf procent. Een grote meerderheid van de werknemers voelt zich echter wel gesteund op het werk.

Ook de mate van zelfstandigheid in het werk heeft invloed. Van de mensen die minder te zeggen hebben in hun baan kampt zestien procent met burn-outklachten, van de mensen met veel zeggenschap is dit tien procent.

In 2008 steeg het percentage werknemers met burn-outklachten. Sindsdien is dat cijfer ongeveer gelijk gebleven.