Normal_hersenen_hersens

HILVERSUM (Novum) - De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur heeft mogelijk illegaal autopsies uitgevoerd. Bij een overleden patiënt van het Medisch Spectrum Twente liet hij zonder toestemming van de nabestaanden de hersenen verwijderen, staat in een dossier dat in handen is van de NOS.

De nabestaanden waren onder druk van Jansen Steur aarzelend akkoord gegaan om door middel van een punctie in het achterhoofd een stukje hersenweefsel weg te nemen voor onderzoek. Ze moesten later van hun huisarts horen dat de omstreden arts een volledige obductie had uitgevoerd. Daarbij waren alle organen en hersenen weggenomen. Alles, behalve de hersenen, was later teruggeplaatst.

Jansen Steur zou verschillende nabestaanden onder druk hebben gezet na het overlijden van een patiënt. Zo belde hij ze herhaaldelijk en kwam hij zelfs langs de deur om het belang van autopsie te benadrukken.

De neuroloog ontkende later tegen de ziekenhuisleiding dat hij geen toestemming had gekregen. Het dossier waaruit dat moest blijken, was echter zoekgeraakt. Het ziekenhuis zegt in een reactie tegen de NOS de zaak nog niet te kennen.

Jansen Steur kwam eerder al in opspraak vanwege vele misstanden. Zo hebben mogelijk dertien mensen hebben onnodig een hersenoperatie ondergaan. Ook stelde de aan medicijnen verslaafde arts jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.