reumatoïde artritis

NEW YORK (Novum/AP) - Twee Amerikanen en een Zweed hebben dit jaar de Crafoordprijs gewonnen voor hun onderzoek naar reumatoïde artritis. Zij hebben hiermee bijgedragen aan de 'basiskennis over de ontwikkeling van de gangsbaarste en ernstigste vorm van reumatoïde artritis', zei de Zweedse koninklijke academie voor wetenschappen donderdag. Met de prijs is een bedrag van ongeveer een half miljoen euro gemoeid.

De Crafoordprijs gaat naar Peter Gregersen van het Feinstein Instituut voor Medisch Onderzoek in de buurt van New York, Robert Winchester van Columbia University en Lars Klareskog van het Karolinska Instituut in Stockholm.

De prijs is in het leven geroepen door de Zweedse industrieel Holger Crafoord, die investeerde in onderzoek naar de ontwikkeling van kunstnieren. Sinds 1982 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die werkzaam zijn in de onderzoeksvelden astronomie, wiskunde, geowetenschappen, biowetenschappen en reumatoïde artritis, een ziekte waar Crafoord in zijn laatste jaren zelf aan leed. Het zijn onderzoeksgebieden die buiten de categorieën van de Nobelprijzen vallen.