VVT, verzuim, afgenomen

AMSTERDAM - Sinds 2009 bevindt het ziekteverzuim in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) zich al onder de 6 procent. Hierbij zijn met name flinke stappen gemaakt in het tegengaan van kortdurend verzuim, zo meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden Online.

Hierbij werpen extra aandacht voor de wijze van ziekmelden en vroegtijdige interventies van een dreiging van langdurig verzuim merkbaar vruchten af. Dit blijkt uit cijfers van Vernet Verzuimnetwerk. Wel is het langdurige verzuim (langer dan een jaar) sinds 2008 toegenomen van 0,46 procent naar 0,51 procent. Dit type verzuim treft vooral oudere werknemers, waarschijnlijk doordat zij langer onder hoge druk moeten werken en zij meer kans hebben op hartproblemen of ernstige ziektes

Directeur Sjaak van der Linden van Vernet Verzuimnetwerk benadrukt dat het door de toenemende vergrijzing onder zorgmedewerkers belangrijk is om het ziekteverzuim hoog op de agenda te blijven zetten. Het onderzoek baseerde zich op de gegevens van 500 zorgorganisaties met in totaal 600.000 werknemers. Hiervan werkten 200.000 werknemers in de VVT. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal