Maag operatie

BRACKENHEIM (Novum) - Patiënten die in een ziekenhuis in het Duitse Brackenheim zijn behandeld door de omstreden maagchirurg Nick Reijnen hebben hierbij geen schade opgelopen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek, laat het Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn weten. De kliniek is gelieerd aan het ziekenhuis in Brackenheim.

Reijnen werkte in 2010 als chirurg in het Duitse ziekenhuis, zo werd eerder bekend. Bij het Klinikum am Gesundbrunnen werkte ook de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur.

In het onderzoek werden 143 casussen bestudeerd. In een geval voldeed de chirurgische ingreep niet aan de geldende normen, zo zou het onderzoek hebben uitgewezen. Deze kleine ingreep werd uitgevoerd door Reijnen en twee andere artsen. Daarom zou kunnen worden geconcludeerd dat die drie samen besloten tot de afwijkende aanpak.

De maagchirurg wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hij werd in 2009 uit het BIG-register geschrapt, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken.