Ruwaard van Putten Ziekenhuis

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft te hard ingegrepen bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat schrijven althans de medisch specialisten van het in opspraak geraakte ziekenhuis in een brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) die in handen is van RTL Nieuws. De IGZ zou het ziekenhuis zo stevig hebben aangepakt omdat de inspectie zelf onder druk stond en een daad wilde stellen.

Het ziekenhuis kwam medio november onder verscherpt toezicht van de inspectie vanwege problemen op de afdeling cardiologie. De sterftecijfers zouden op die afdeling een paar jaar geleden bijzonder hoog zijn geweest. Eind mei werd dit toezicht opgeheven, omdat de patiëntveiligheid weer gewaarborgd zou zijn.

De specialisten vragen zich in de brief af of de aanleiding voor de ingrepen van de IGZ - twijfels over de sterftecijfers van de afdeling cardiologie - in verhouding staat tot de genomen maatregelen. "De inspectie stond en staat onder druk, gezien het zeer kritische rapport dat over het functioneren van de inspectie is verschenen. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de inspectie een daad heeft willen stellen en daarbij meerdere, disproportioneel strenge, maatregelen heeft genomen."

Minister Schippers vindt dat de zorginspectie wel 'proportioneel' heeft ingegrepen, laat ze weten in een reactie aan RTL Nieuws. Hoogleraar patiëntveiligheid bij de Erasmus Universiteit Rotterdam Jan Klein noemt de brief zorgelijk. "Als een partij als de inspectie dit soort problemen heeft aangetroffen en verbetermaatregelen heeft genomen, en je stelt dan vanuit het ziekenhuis 'de inspectie is het probleem' dan heb je het niet bij het juiste eind."

Het Ruwaard kampt met forse financiële tekorten. De overnamegesprekken verkeren in een zeer vergevorderd stadium, meldde het ziekenhuis dit weekend aan Novum Nieuws.