Normal_isabel-1140x642

Isabel de Oliveira Canito is al 32 jaar anesthesiemedewerker op de operatiekamers van het Erasmus MC. Geen dag is voor haar hetzelfde. "Binnen een minuut kan alles anders zijn." Dit meldt Erasmus MC.

Voor anesthesiemedewerker Isabel de Oliveira Canito (58) begint de dag vroeg. Na de overdracht, het klaarmaken van de operatiekamer en het bekijken van de patiëntengegevens, haalt ze om 8 uur haar eerste patiënt op. Dat doet ze al 32 jaar. "Ik kwam een dag kijken op de OK en ben nooit meer weggegaan."
 
Als anesthesiemedewerker helpt Isabel de anesthesioloog op de OK. Ze zorgen samen dat de narcose goed werkt en de patiënt lekker slaapt en geen pijn heeft, zodat de chirurg de ingreep kan doen. Het anesthesieteam zorgt voor, tijdens en na een operatie voor de patiënt.

Spannend werk

Dat Isabel het na al die jaren nog steeds naar haar zin heeft op de OK komt doordat het werk zo divers is. "Binnen een minuut kan alles anders zijn. Je moet dus snel kunnen handelen en als team flexibel zijn." Soms is dat spannend, vertelt Isabel. Bijvoorbeeld wanneer er een spoedgeval binnenkomt op de OK. "Het is onze verantwoordelijkheid om het bloedverlies in de gaten te houden tijdens de operatie en te zorgen dat de beademing tijdens de narcose goed verloopt. Eigenlijk dat alle vitale functies in orde zijn. Als de patiënt instabiel wordt, ren je de benen uit je lijf."
 
Op de OK komen alle specialismes van het Erasmus MC samen. Dus staat Isabel de ene dag bij een trauma, de volgende dag bij een hersenoperatie en daarna bij een lokale verdoving voor een handoperatie. "Werken in een academisch ziekenhuis, dat moet je willen. Er komen hier doodzieke patiënten die moeilijke ingrepen ondergaan. Het team is groot: er werken alleen al negentig anesthesiemedewerkers op de OK. Dan heb ik het nog niet eens over de operatieassistenten en de specialisten zelf. Maar ik gedij daar goed op, op die afwisseling."

Innovatie

Ook op de OK heeft de tijd niet stil gestaan. "Toen ik begon, gebruikten we nog papieren dossiers en lachgas. De technologische ontwikkelingen maken dat het werk uitdagend blijft. Dat vind ik ook zo leuk aan anesthesie: de combinatie van de technologie, anatomie en fysiologie én het zorgen voor de patiënt." Dat zorgen heeft altijd al in Isabel gezeten. "Ik wil elke dag de juiste zorg bieden, aan iedere patiënt. Alsof het mijn moeder is die op de operatietafel ligt."
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Erasmus MC