Normal_huisarts_dokter
De manier waarop huisartsen patiënten informeren over de uitslagen van medisch onderzoek verschilt van praktijk tot praktijk. Aan deze verscheidenheid wil het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een einde maken met een eenduidig protocol om problemen te voorkomen. Dit meldt BN DeStem.
 
Sommige huisartsen bellen zelf de patiënt op met de resultaten van bijvoorbeeld bloed- urine- of ontlastingsonderzoek of vragen de patiënt naar de praktijk te komen. Andere dokters verwachten dat de patiënt zelf na enkele dagen belt voor de uitslag. De verscheidenheid in handelswijze kan problemen veroorzaken wanneer artsen werk van elkaar moeten overnemen. Ook bestaat de kans dat patiënten belangrijke informatie niet ontvangen wanneer zij zich niet realiseren dat ze zelf naar de praktijk moeten bellen.
 
Het NHG ontving van huisartsen zelf de vraag naar eenduidige regels. Het NHG ontwikkelt nu een protocol waarin helder wordt vastgelegd wanneer een arts een patiënt actief moet inlichten en wanneer van de patiënt verwacht mag worden dat deze zelf actie onderneemt. Het nieuwe protocol moet begin volgend jaar ingaan, aldus hoofd beleid van de NHG Marc Eyck.
 
© Nationale Zorggids