Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Sensire stopt met het aanbieden van thuishulp en zet het eerder aangekondigde ontslag van elfhonderd medewerkers door. Dat heeft de thuiszorgorganisatie dinsdagavond besloten, zo meldt het bedrijf uit de Achterhoek woensdag. Na onderzoek bleek dat een alternatief juridisch niet haalbaar was, schrijft Sensire in de schriftelijke verklaring.

De zorgorganisatie voelt zich 'dusdanig onder druk gezet' door vakbond Abvakabo FNV, zo meldt het in een interne verklaring in handen van Omroep Gelderland. Sensire ziet daarom geen andere mogelijkheid dan 'gebruik te maken van de ontslagvergunning die door het UWV is verleend'. Abvakabo spreekt van een 'schandalige beschuldiging'.

Eerder deze week bracht staatssecretaris van VWS Martin van Rijn (PvdA) een bezoek aan de thuiszorgmedewerkers en het bestuur van Sensire. De bewindsman zei toen nog te verwachten dat de meeste medewerkers hun baan zouden behouden. Het personeel zou mogelijk ondergebracht worden bij andere organisaties.

Sensire kondigde eerder al aan de elfhonderd medewerkers te ontslaan vanwege onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Daardoor kunnen gemeentes nog geen garantie geven over de hoeveelheid thuiszorg die zij nodig hebben en hoeveel zij daarvoor kunnen betalen.

Ook kunnen gemeenten Sensire geen garantie geven voor de afname en prijs in de komende jaren. Het bedrijf ziet daarom geen andere oplossing dan te stoppen met thuiszorg. Na het afstoten van de thuiszorgtak blijft de zorgorganisatie uit de Achterhoek actief in onder meer de kraamzorg en jeugdgezondheidszorg.