Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) heeft een nieuwe beroepsnorm ingesteld voor de manipulatie van de hoog cervicale wervelkolom, beter bekend als het 'kraken' van de nek. De NVMT stelt dat het toepassen van deze behandeling aan de hoog cervicale wervelkolom niet verantwoord is.

Een aantal calamiteiten met deze behandelmethode waren voor de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) aanleiding om de NVMT te verzoeken om een nieuwe beroepsnorm. In reactie op dit verzoek heeft de NVMT nader onderzoek ingesteld. In juli 2013 stelde de NVMT op basis van dit onderzoek vast dat nekklachten niet langer behandeld mogen worden via manipulatie van de hoog cervicale wervelkolom.

De nieuwe beroepsnorm voor hoog cervicale manipulaties geldt voor iedere zorgverlener. Deze behandelvorm is dus niet langer toegestaan. Over andere hoog cervicale behandelvormen gaat de IGZ de komende maanden in overleg met de relevante beroepsgroepen. In september zijn gesprekken gepland met de chiropractoren.

© Nationale Zorggids