Normal_operatie

Operatiejassen van papier raken minder vaak besmet met bacteriën dan wasbare OK-jassen van stof. Bovendien laten de wegwerpjassen minder vaak bacteriën door. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment met operatiejassen en -handschoenen. Dat meldt het Nederlands Tijdsschrift voor Geneeskunde.

Onderzoekers van de Wake Forest University in Winston-Salem beschrijven het experiment in het tijdschrift Annals of Surgery. Om infecties tijdens een operatie te voorkomen trekken veel orthopedische chirurgen twee paar handschoenen over elkaar aan. Het buitenste paar handschoenen wordt dan tijdens de operatie vervangen, vlak voordat de chirurgen overgaan tot het plaatsen van gewrichtsprotheses.

De onderzoekers onderzochten deze handelingen op effectiviteit. In een eerste experiment werden 102 chirurgische teamleden (bij 51 orthopedische operaties) over twee groepen verdeeld. De ene groep vernieuwde het buitenste paar handschoenen tijdens de operatie, terwijl de andere groep dit niet deed. Op diverse momenten namen onderzoekers kweekmonsters van mouwen en handpalmen. Ook noteerden zij het type OK-jas. Aan het begin van de operatie bleek 41 procent van de stoffen jassen besmet met bacteriën, tegenover 13 procent van de papieren schorten. Tussen de wisselaars van handschoenen en degenen die dat niet deden, werden geen verschillen gemeten in de mate van besmetting op mouw en handpalm.

Het handschoenexperiment werd vervolgens herhaald bij 251 chirurgen (142 operaties) die allemaal een papieren operatiejas droegen. Na ruim een uur opereren had 23 procent (handschoenen aangehouden) en 13 procent (handschoenen gewisseld) van de chirurgen bacteriën op de handpalmen. In een aanvullend laboratoriumexperiment werd vastgesteld dat geen van de 27 geteste papieren jassen bacteriën doorliet, in tegenstelling tot 26 van de 27 herbruikbare operatieschorten.

Op basis van de resultaten adviseren de onderzoekers het gebruik van papieren wegwerpjassen bij  operaties. Ook raden zij chirurgen aan om vlak voor het plaatsen van implantaten een nieuw paar buitenste handschoenen aan te trekken.

© Nationale Zorggids