Normal_medicijnen_pillen_medicatie

(Novum) - Het aantal medicijnen dat niet meer verkrijgbaar is bij de apotheek is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van eigen onderzoek. Waren in 2004 nog 91 geneesmiddelen onverkrijgbaar, vorig jaar waren dat 426. Apothekers moeten volgens de krant daardoor regelmatig mensen wegsturen.

De stijging heeft te maken met het feit dat in Nederland sinds 2008 in principe alleen nog de goedkoopste medicijnen worden vergoed. Leveranciers van middelen die niet of nauwelijks meer worden voorgeschreven, besluiten daarom in sommige gevallen hun medicijnen van de markt te halen. Daardoor moeten apothekers maandelijks bij zo'n 580 duizend voorschriften op zoek naar een alternatief, schat de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Apothekersorganisatie KNMP en het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn niet blij met de ontwikkeling. Volgens KNMP kan het 'dodelijk zijn' als een patiënt een bepaalde pil niet slikt. Voorzitter Rob Dijkstra onderschrijft dat namens de huisartsen. "Als patiënten wisselen van geneesmiddel krijgen ze vaak een andere vorm, waardoor vergissingen kunnen optreden. Ze nemen medicijnen niet of juist dubbel."