Normal_us_navy_041019-n-5821p-019_airman_lauren_thurgood_of_las_vegas__nev.__pulls_patient_medical_records_in_the_inpatient_ward_aboard_the_conventionally_powered_aircraft_carrier_uss_kitty_hawk

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is opnieuw voor de rechter gedaagd door de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH). De huisartsen hopen door middel van de rechtszaak de verdere uitrol van het elektronisch patiëntendossier (EPD) te stoppen. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens de huisartsen van de landelijke vereniging van praktijkhouders zijn burgers onvoldoende geïnformeerd over het elektronisch patiëntendossier. Momenteel heet het patiëntendossier nog het Landelijke Schakelpunt (LSP). Dit komt omdat de ontwikkeling en implementatie van het EPD nog in volle gang is. De VPHuisartsen vinden dat de gevolgen die het nieuwe systeem met zich meebrengt nog niet genoeg bekend zijn bij de burgers. 
 
Het EPD brengt echter grote veranderingen in het uitwisselen van patiëntgegevens. “Wanneer patiënten hier eenmaal hun toestemming voor hebben gegeven, leidt dat ertoe dat tot in lengte van jaren allerlei gegevens kunnen worden ingezien door grote groepen zorgverleners,” aldus de VPHuisartsen. Door middel van de rechtszaak willen de huisartsen dus dat de verdere uitrol van het EPD stop gezet wordt. 
 
© Nationale Zorggids