Logo_logo

Zorgverzekeraars hebben onvoldoende inhoudelijke kennis om de regioplannen voor de concentratie van acute zorg te leiden. Het versnipperen van de spoedzorg concentreert zich ten onrechte op het zorgaanbod en niet de zorgvraag. Dit brengt grote risico's voor patiënten met zich mee. Dit meldt Skipr naar aanleiding van een brief die de Orde van Medisch Specialisten (OMS) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Zorgverzekeraars laten zich leiden door kostenbeheersing op de korte termijn. De versnippering van de spoedzorg tast echter de kwaliteit en toegankelijkheid van de patiëntenzorg aan. Om dit tegen te gaan stelt het OMS voor dat een nieuw te vormen College acute zorg de leidende rol over moet nemen van verzekeraars. 
 
Het OMS wijst erop dat een herschikking die als uitgangspunt het zorgaanbod neemt negatieve gevolgen heeft voor de patiënt. De zorgvraag, zo kaart het OMS aan, moet namelijk eerst door een specialist bekeken worden. Als blijkt dat acute zorg nodig is, gaat vervolgens kostbare tijd verloren als de patiënt nog naar een ander ziekenhuis overgebracht moet worden. 
 
Ook leidt de versnippering tot een aantasting van de interne structuur in ziekenhuizen. Alle afdelingen staan namelijk in verband met elkaar. Wanneer de expertise op het gebied van acute zorg niet meer aanwezig is in het ziekenhuis brengt dit weer gevaren met zich mee voor de aanwezige ernstig zieke patiënten. Daarnaast leidt het proces ook tot een versnippering van de opleidingen van medisch specialisten, deze kunnen hierdoor geen samenhang meer zien tussen problemen. 
 
Een College, zo pleit het OMS, moet opgericht worden om de eenzijdige blik van de zorgverzekeraars te doorbreken. Medisch specialisten, ziekenhuizen, patiënten, zorgverzekeraars en huisartsen zouden in dit College zitting moeten hebben. 
 
© Nationale Zorggids