Normal_14028535120015_1

(Novum) - Door de hervorming van de langdurige zorg verdwijnen veel minder banen dan de 55 duizend waarvoor de werkgevers vrezen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) verwacht dat er volgend jaar slechts zestienduizend voltijds arbeidsplaatsen minder zijn dan in 2013. Werkgeversorganisatie Actiz gaat volgens hem uit van verouderde cijfers.

Van Rijn verwacht dat de ontslagen vooral zullen vallen bij de huishoudelijke hulp. Hij verwacht verder 'grote verschuivingen'. "Dat zal niet altijd makkelijk zijn en kan voor medewerkers ingrijpend zijn", aldus de bewindsman. Hij wil met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) kijken naar maatregelen om onnodige ontslagen te voorkomen. Die maatregelen zouden samen met gemeenten en de sector moeten worden genomen.

De werkgevers waarschuwden zondag voor een ontslaggolf in de zorg. De afgelopen maanden werden al elfduizend ontslagen aangekondigd, en ze verwachten dat dat oploopt tot 55 duizend. Volgens Van Rijn dateren de cijfers van Actiz van november vorig jaar.

Actiz zou geen rekening houden met extra geld dat beschikbaar is gekomen en met het sectorplan, waarvoor kabinet en werkgevers gezamenlijk tweehonderd miljoen euro uittrekken. Gemeenten en instellingen kunnen volgens hem zo meer zorg inkopen en met het sectorplan kunnen mensen naar ander werk worden geleid.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg in een poging stijgende kosten te beteugelen. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Kosten moeten ook worden gedrukt door de zorg bij gemeenten onder te brengen.

Eind vorige maand werd bekend dat de ruim vierhonderd gemeenten in totaal 3,6 miljard krijgen voor de taken die ze er volgend jaar bij krijgen op het gebied van de zorg.