Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

(Novum) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat optreden tegen huisartsen die patiënten belemmeren over te stappen naar een andere huisarts. Dat laat een woordvoerder weten in een reactie op een woensdag gepubliceerd onderzoek van patiëntenfederatie NPCF. De ACM kan uiteindelijk boetes opleggen.

"Het is belangrijk dat consumenten zelf kunnen kiezen bij welke huisarts zij zich kunnen inschrijven. Als zij willen wisselen, moet dat gewoon kunnen tenzij er een hele goede reden voor is", aldus de zegsvrouw. De waakhond noemt het 'teleurstellend' dat artsen patiënten nog steeds hinderen bij een overstap.

De ACM bekijkt met de NPCF hoe groot de problemen zijn. "Zodra er concrete aanwijzingen zijn, ondernemen we actie. In eerste instantie door kenbaar te maken dat de artsen in strijd met de regels handelen en anders volgen boetes."

De ACM verwacht niet dat het zover zal komen. "In de praktijk blijkt dat aanspreken vaak al het gewenste effect heeft. Meestal is dat al voldoende."

De NPCF meldde woensdag het vermoeden dat huisartsen onderling afspraken maken over het overnemen van patiënten. Zo nemen nieuwe huisartsen bijvoorbeeld geen patiënten aan als er geen toestemming is van de huidige arts of wordt gezegd dat men in het verkeerde postcodegebied woont.