Normal_dentist_tandarts

Voor veel mensen is afspraak met de tandarts niet wenselijk tijdens werkuren. Zij zouden graag zien dat tandartspraktijken de mogelijkheid bieden om ook 's avonds een afspraak te kunnen maken. De vergelijkingswebsite www.123tandarts.nl voerde een onderzoek uit naar de openingstijden van meer dan 5.000 tandartspraktijken in heel Nederland. 

In het onderzoek is per provincie gekeken naar de totale tijd dat een tandartspraktijk open is. Hieruit blijkt dat de gemiddelde tijd dat een tandartspraktijk open is in geen enkele provincie meer dan 40 uur is. In Nederland is een tandartspraktijk gemiddeld 38,7 uur open per week. In 2012 was dat nog 39,1 uur. Mogelijk sluiten de tandartspraktijken nu eerder omdat minder mensen naar de tandarts gaan vanwege de crisis en omdat tandartsbehandelingen minder worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Volgens Kune Bergers van 123tandarts.nl laat het onderzoek duidelijk zien dat het voor veel mensen een probleem is om buiten werktijd met een tandarts af te spreken. De meeste tandartspraktijken in Nederland kennen geen ruime openingstijden. Slechts een klein percentage van de tandartspraktijken is na zes uur nog open;  in Nederland is slechts 8,3 procent van de tandartspraktijken gedurende één avond per week na zes uur nog open.  Bovendien blijken veel praktijken op vrijdagmiddag gesloten; maar liefst 26,8 procent van de tandartsen in Nederland blijft op vrijdagmiddag dicht. In Overijssel ligt dit percentage zelfs op 34,9 procent.

De openingstijden van tandartsenpraktijken zijn voor veel mensen belangrijk, omdat zij van werkgevers vaak geen vrij krijgen om naar de tandarts te gaan. Ook zelfstandigen plannen hun tandartsbezoek het liefst 's avonds. Nu patiënten steeds meer zelf moeten betalen voor hun tandartskosten, verwacht 123tandarts.nl dat patiënten kritischer zullen kijken naar hun tandartspraktijk. Ruime openingstijden kunnen dan een beslissende rol gaan spelen in de keuze voor een tandarts.

© Nationale Zorggids