Normal_normal_verpleegkundige_bloeddruk

De medewerking van zorgverzekeraars bij het inzetten van verpleegkundigen wordt in meerdere gemeenten niet als soepel ervaren. Zo weigert zorgverzekeraar CZ in zes van de acht gemeenten in de Limburgse regio Parkstad te betalen voor wijkverpleegkundige zorg. Dat meldt Zorgvisie.

Volgens een woordvoerder van de betrokken gemeenten  Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal is het een uitdaging om met CZ inhoudelijk tot een goed overleg te komen over de inzet van wijkverpleegkundigen. Er is weinig budget beschikbaar, waardoor het voor CZ niet mogelijk is om in de sociale wijkteams van alle afzonderlijke gemeenten de inzet van een wijkverpleegkundige te financieren.

Voor de regio Parkstad betekent dit dat alleen voor de wijken met het hoogste zorggebruik geld beschikbaar is voor wijkverpleegkundige zorg. Deze wijken liggen in de gemeenten Heerlen en Kerkrade. 'Overige gemeenten zien zich dus genoodzaakt om zelf de wijkverpleegkundige in het sociale wijkteam te bekostigen, omdat deze vaak een belangrijke spilfunctie in het team vervult', aldus de gemeentelijke woordvoerder.

Zorgverzekeraar CZ laat in een reactie weten dat de gemeenten van regio Parkstad eerder geïnformeerd hadden moeten worden over het besluit ten aanzien van de financiering van wijkverpleegkundigen. ‘Wat wij beperkt financieren is de signaleringsfunctie van wijkverpleegkundigen en niet de persoon van de wijkverpleegkundige zelf', zegt een woordvoerder van CZ in Zorgvisie.

© Nationale Zorggids