Logo_logo_oval

Naar aanleiding van het onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar verzuimsystemen van het ICT-bedrijf VCD Humannet B.V. herhaalt OVAL, de brancheorganisatie van arbodiensten, haar oproep aan de overheid om privacy, omgang met medische gegevens en beveiliging van verzuimsystemen via een basiscontract te borgen. OVAL onderschrijft de brief van CBP waarin beheerders van verzuimsystemen worden gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de beveiliging van systemen. Dit meldt OVAL. 

In de Arbowet is opgenomen dat werkgevers kunnen kiezen tussen de vangnetregeling of de maatwerkregeling. In beide regelingen moet geborgd worden dat zorgvuldig wordt omgegaan met privacygevoelige gegevens en dat de bedrijfsarts onafhankelijk kan werken. OVAL vindt dat in het kader van een gelijk speelveld alle partijen werkend onder beide regelingen moeten voldoen aan gelijke kwaliteitseisen, waarbij privacy, processen, bewaartermijnen dossier en veiligheid systemen zijn geborgd. 
 
Het ministerie van SZW bereidt een wijziging van de Arbowet voor. Het is belangrijk dat werkgevers in contracten met hun arbodienstverlener afspraken maken over privacy, omgaan met en beheer van medische gegevens en beveiliging van systemen. OVAL heeft hiervoor een model basiscontract ontwikkeld dat hier invulling aan kan geven. De beveiliging van systemen kan extra worden versterkt via certificering ISO 27001.
 
© Nationale Zorggids