Normal_ambulance_henk_2821

FNV Zorg & Welzijn gaat niet akkoord met het nieuwe voorstel van werkgeversvereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) voor een cao ambulances. Dit is in een ledenbijeenkomst besloten. Ambulancemedewerkers voeren al ruim zeven weken actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging, werkzekerheid en aanpak van de werkdruk. Ook over het nieuwe voorstel van de werkgever zijn ze nog lang niet tevreden. De komende weken blijven ze actievoeren totdat de werkgever ingaat op de gestelde eisen. CNV Zorg & Welzijn heeft het werkgeversvoorstel wel getekend. Dit meldt FNV. 

Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt dat de leden zich nog steeds geschoffeerd voelen door de AZN: "De ambulancemedewerkers willen een fatsoenlijke loonsverhoging van 2,5 procent per jaar. De AZN presenteert het nieuwe voorstel alsof er een loonsverhoging van 3 procent voor twee jaar in staat, maar het gaat hier om de bekende sigaar uit eigen doos. Deze verhoging is inclusief de compensatie voor de pensioenvrijval waar werknemers sowieso al recht op hebben. Bovendien gaat het om een looptijd van twee jaar. Als je alles uitrekent, heb je als medewerker over het jaar 2015 eigenlijk maar een loonsverhoging van 0,4 procent!"
 
Andere eisen waar de AZN in het nieuwe voorstel niet aan voldoet, zijn: goede afspraken voor het ouderenbeleid op korte en lange termijn. Dat betekent onder andere geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers. AZN doet nu alleen onaantrekkelijke voorstellen. Ook wil FNV betere afspraken in het kader van de Wet Werk en Zekerheid, zoals reparatie van het derde WW-jaar en vaste contracten in plaats van de vele huidige uitzendcontracten. En als laatste eist de vakbond een concrete aanpak van agressie en geweld. Ambulancemedewerkers hebben hier dagelijks mee te maken. Het verhindert ze om hun werk naar behoren uit te kunnen voeren en het is schadelijk voor de gezondheid van medewerkers. Er moet stringenter beleid voor komen.
 
© Nationale Zorggids