Normal_bureaucratie_papierwinkel

Vilans, V&VN, Abvakabo, FNV, CNV en het ministerie van Volksgezondheid hebben eerder dit jaar een rapport opgesteld waarin de registratielasten in de langdurige zorg in kaart werden gebracht. De registratielasten in de langdurige zorg moeten omlaag, zo luidde de conclusie. Om dit te realiseren werkt Vilans aan een handreiking waarmee onnodige registraties in kaart gebracht kunnen worden en een overzicht van welke registraties de wet verplicht. Dit meldt Vilans. 

Het ministerie van Volksgezondheid wil door het programma 'Verspilling in de zorg' onder meer de registratielasten in de langdurige zorg naar beneden brengen. In het kader van dit programma werkt Vilans aan het ontwikkelen van hulpmiddelen die moeten helpen bij het wegwerken van onnodige registraties op de werkvloer. Een van de conclusies uit het eerder verschenen rapport is dat er binnen de langdurige zorg al veel bouwstenen aanwezig zijn die gebruikt kunnen worden om het proces van registreren efficiënter in te richten. In de praktijk ontbreekt echter een plek waar al deze initiatieven samenkomen. 
 
Vilans is daarom bezig aan de ontwikkeling van een tweetal hulpmiddelen. Ten eerste wordt er gewerkt aan een handreiking. Hierin kunnen teams onnodige registraties registreren. De gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om deze onnodige registraties duurzaam en verantwoord af te schaffen. 
 
Ook onderzoekt Vilans momenteel samen met een gezondheidsjurist welke primaire processen volgens de wet verplicht geregistreerd moeten worden en welke registraties in een grijs gebied vallen. Door dit in een overzicht te zetten, moet het voor zorgmedewerkers en zorgaanbieders mogelijk worden om registraties te bediscussiëren en waar mogelijk te laten varen. Vilans wil van het overzicht een levend document maken, dat continu bijgewerkt wordt. 
 
© Nationale Zorggids