Normal_ziekenhuis_bed_leeg_patient

Naar aanleiding van klachten van oud-werknemers liet Amsterdams vervoerbedrijf GVB een onderzoek uitvoeren over de risico's van blootstelling aan dieselrook. De resultaten hiervan geven aan dat er een marginaal verhoogd risico is. Dit meldt NOS.

Tussen 1990 en 2010 werkten er ongeveer 1042 chauffeurs en monteurs bij GVB. Naar verwachtingen sterven zeven van hen aan longkanker omdat ze hebben gewerkt met dieselrook. In het rapport staat dat een deel van de sterfgevallen ook toegerekend kan worden aan de Amsterdamse buitenlucht. Mensen die een pakje sigaretten per dag roken hebben een veel grotere kans op longkanker dan mensen die in dieseldampen werken, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek toont volgens het vervoerdersbedrijf niet aan dat werknemers te veel risico hebben gelopen en benadrukt dat ook uit buitenlandse studies blijkt dat er een marginaal verband is tussen longkanker en het werken in dieselrook. Desondanks roept het GVB (ex-)werknemers op om zich bij hen te melden als ze denken dat bepaalde gezondheidsklachten gerelateerd zijn aan hun werk.

Het GVB pleit voor een landelijk loket waar werknemers en bedrijven terechtkunnen voor hulp bij het aantonen van beroepsziekten. Minister Asscher ziet heil in zo'n loket en geeft hier na de zomer van 2016 meer duidelijkheid over. 

©Nationale Zorggids