Normal_geld_briefgeld

Toen de Hulpmiddelen Centrale Noord Oost Nederland (HCNON), leverancier van onder andere krukken en rolstoelen, in 2012 failliet ging werd toegezegd het overbleven geld uit te keren aan de ex-werknemers van de organisatie.Maar dankzij een juridische 'truc' van Invadco wordt het geld aan hen uitgekeerd in plaats van aan de gedupeerde ex-werknemers. Uit het faillissement van HCNON bleeft bijna een miljoen euro over. Dat meldt Tubantia.  

Het overgebleven geld was officieel voor de aandeelhouders, maar na een lang gevecht zouden de ex-werknemers het geld krijgen. Nu is Invadco, een organisatie die vorderingen of failliete ondernemingen koopt, langs geweest bij de schuldeisers van HCNON en heeft hun vorderingen opgekocht voor een deel van de werkelijke waarde. Op alle ingekochte claims hebben de schuldeisers winst gemaakt. Ook Invadco wil een rente over de uitbetaalde claims. Hierbij gaat het om 82.000 euro. Het is uitzonderlijk dat een organisatie zoveel geld overhoudt na een faillissement en zo alle schuldeisers kan uitbetalen. De renteclaim van Invadco was dan ook een verrassing voor curator Jan van der Hel. “Ze bleken een punt te hebben. Ik vind dat dit verboden zou moeten worden, want nu profiteren mensen die niets met HCNON te maken hadden. De fout zit bij de schuldeisers die hun claims hebben verkocht”, aldus van der Hel.

Alle andere schuldeisers krijgen nu ook de kans om een rentevordering te claimen. Dit heeft als gevolg dat het totale rentebedrag flink kan oplopen. Het uiteindelijke bedrag voor de voormalig werknemers lijkt zo steeds kleiner te worden. De stichting die deze werknemers vertegenwoordigd is teleurgesteld en doet een appel op de andere schuldeisers om het hierbij te laten. Ondertussen zegt Invadco zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens directeur Thijs Aardenburg moeten werknemers die een afspraak met de aandeelhouders hebben, zich daar melden of bij de curator. Hij zegt de procedure is gegaan zoals staat in de faillissementswet. 

©Nationale Zorggids