Normal_nivp

Er zit een fout in de structuur van de regels die komen kijken bij een herberekening van werkervaring voor vrijgevestigde gz-psychologen en psychotherapeuten. Om te voldoen aan de herregistratie-eis moeten zij  een aantal cliëntcontacturen, maar in de huidige regels wordt hierbij geen rekening gehouden met de werkzaamheden buiten het directe contact met de klant om. De gz-psychologen en psychotherapeuten dreigen hierdoor niet in aanmerking te komen voor herregistratie. Dat meldt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). 

Het instituut heeft samen met de beroepsvereniging voor psychotherapeuten (NVP), de Nederlandse Vereniging voor de Gezondheidszorgpsychologie (NVGzP) en de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en onderwijskundigen (NVO) een brief gestuurd aan minister Schippers waarin ze aandacht vragen voor het probleem rondom de herregistratie voor vrijgevestigden.

Bij de herregistratie wordt er een berekening gemaakt van werkervaring voor vrijgevestigde pscyhologen en psychotherapeuten. Het uitgangspunt hierbij zijn de cliëntcontacturen. Er wordt rekening gehouden met direct cliëntcontact, maar alle andere werkzaamheden die buiten de cliënt om plaatsvinden worden niet in de berekening meegenomen. Hierbij kan gedacht worden aan het verwerken van dossiers of het opstellen van een behandelplan. In totaal nemen deze werkzaamheden zo'n 25 tot 30 procent van de behandeltijd in. Bij de herregistratie staat wel aangegeven dat deze werkzaamheden onder de noemer bedrijfsvoering gezet kunnen worden. Maar dat is volgens de gezamenlijke organisaties niet voldoende, want de uren die hieraan besteed mogen worden staan op maximaal 15 procent.

Het verschil tussen de vrijgevestigden en gz-psycologen en psychotherapeuten in dienstverband is dat laatstgenoemden alles wat onder de noemer bedrijfsvoering valt wel mogen meetellen in de cliëntcontacturen. Het komt er uiteindelijk op neer dat de vrijgevestigden meer uren moeten maken om aan de herregistratie-eis te voldoen. Het uitgangspunt van de herregistratieregeling is dat er wordt gestreven naar gelijke behandeling voor iedereen.

NIP, NVP, NVGzP en de NVO hebben de laatste paar maanden overleg gehad met het BIG-register en ministerie van Volksgezondheid om over het probleem te praten en hier een oplossing voor te vinden. Omdat er nog geen oplossing is gevonden, hebben de verenigingen zich samen tot minister Schippers gewend. 

©Nationale Zorggids