Logo_sp

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat er zo snel mogelijk een noodfonds van 100 miljoen euro komt waaruit per direct extra personeel voor verpleeghuizen betaald kan worden. Bij tientallen Nederlandse verpleeghuizen is de veiligheid en kwaliteit niet op orde, zo maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vorige week bekend. Leijten vindt dat er niet weggekeken mag worden van het probleem en dat er zo snel mogelijk structurele maatregelen genomen moeten worden, waar het noodfonds aan bij kan dragen. Dat meldt de SP.

Zodra zorgverleners in verpleeghuizen overbelast dreigen te raken, kan het verpleeghuis een beroep doen op het noodfonds. “Medewerkers doen hun stinkende best, maar als je met zijn tweeën op een groep met dertig bewoners staat, is fatsoenlijke zorg niet te garanderen”, zegt Leijten. Zodra de zorg in het geding komt, worden sneller fouten gemaakt met bijvoorbeeld medicatie. “Onderbezetting leidt tot onveiligheid voor bewoners én personeel.”Volgens Leijten is het niet zonder reden dat in de ouderenzorg het ziekteverzuim het hoogst is.

Dat Van Rijn meer aandacht besteed aan imago dan aan kwaliteit, verbaast Leijten. Van Rijn is volgens haar met een prestigeproject bezig waarbij hij elf instellingen inzet als voorbeeld voor andere instellingen. Nu blijken zeven van deze elf instellingen slecht te zijn beoordeeld door de IGZ. Leijten vraagt zich af hoe deze instellingen als voorbeeld kunnen dienen. De harde werkelijkheid in de ouderenzorg lijkt niet tot Van Rijn door te dringen.

Een bezettingsnorm moet leiden tot structurele oplossingen, zodat er altijd voldoende personeelsleden aanwezig zijn. Dit voorstel werd een jaar geleden nog gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, echter heeft de staatssecretaris hierop nooit actie ondernomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids