Normal_ambulance__sirene__hulp

Volgens Ambulancezorg Nederland (AZN) zijn er op Koningsdag voldoende ambulances beschikbaar. Hiermee spreekt het de brandbrief die FNV Zorg & Welzijn stuurde over het tekort aan ambulances en ambulancepersoneel tegen. Dat meldt Skipr.

“De ambulancediensten herkennen zich niet in het beeld dat FNV schetst. Uit navraag bij de grote steden blijkt dat de paraatheid van de ambulances op Koningsdag op orde is en dat van onverantwoorde situaties geen sprake is”, aldus AZN.

In de zorgsector is sprake van een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook de ambulancesector heeft daar last van en moet extra moeite doen om de roosters rond te krijgen. De paraatheid is ondanks de personeelskrapte op peil en het beeld dat FNV schetst is niet juist.

FNV Zorg & Welzijn sloeg alarm voor een groot tekort aan ambulancepersoneel de komende weken. “In ongeveer 10 procent van het totaal aantal ambulances dat conform het spreidingsplan beschikbaar moet zijn op feestdagen, kan mogelijk niet worden voorzien”, schrijft de vakbond.

Update: De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevestigt dat er voldoende ambulances beschikbaar zijn op Koningsdag en dat de zorgplicht niet in gevaar komt. Er is geen sprake van onverantwoorde situaties of een tekort aan ambulances. Wel blijft de NZa in de gaten houden of de branche middels een actieplan voldoende stappen onderneemt om het personeelstekort aan te pakken.

Door: Redactie Nationale Zorggids