Normal_medicijnen1

Omdat apothekers nog altijd moeten betalen voor de verwerking van medicijnafval, stoppen apotheken in Tynaarlo met de inzameling van het afval. Jaarlijks zijn zij duizenden euro’s kwijt aan de verwerking ervan en de gemeente lijkt niet bereid om hierover in gesprek te gaan. Dat melden KNMP en Binnenlands Bestuur. 

Uit recent onderzoek van apothekersorganisatie KNMP blijkt dat meer dan 25 procent van de gemeenten apothekers nog altijd niet vergoedt voor het ingezameld medicijnafval. “Kennelijk zien die gemeenten de ingezamelde medicijnen nog altijd als bedrijfsafval. Terwijl het hier om klein chemisch afval gaat dat afkomstig is van consumenten”, zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter bij KNMP.

Vorig jaar zomer was het percentage gemeenten dat medicijnafval weigerde te vergoeden stukken hoger. Toen wilde 45 procent van de gemeenten geen financiële bijdrage leveren aan apothekers die vrijwillig medicijnafval inzamelen. Klein Nulent vindt het huidige percentage nog steeds te hoog en de kans dat apothekers geen duizenden euro’s meer willen uitgeven aan afval neem toe. 

Door: Redactie Nationale Zorggids