Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

Hooggeplaatste psychologen blijken niet vies te zijn van zelfplagiaat. Wetenschapssocioloog Willem Halffman en zijn promovendus Serge Horbach analyseerden 922 Nederlandse vakpublicaties en ontdekten dat vooral psychologen en economen veelvuldig hun eigen werk hergebruiken zonder bronvermelding. Dat meldt de Volkskrant. 

Historici en biochemici produceren iedere keer opnieuw origineel werk, maar 5 procent van de vakpublicaties in de psychologie blijkt te gaan om herproductie van ouder werk. “We vonden artikelen die opnieuw werden gepubliceerd, met slechts een enkele wijziging”, zegt Halffman.

In de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) staat duidelijk aangegeven dat hergebruikte eigen teksten voorzien moeten zijn van bronvermelding. Op iedere andere manier is eigen teksten herhalen niet toegestaan, tenzij het om kleine stukken gaat. Halffman ontdekte dat met name hooggeplaatste wetenschappers zelfplagiaat plegen. In 8 procent van de stukken afkomstig van Nederlandse toppsychologen is sprake van recycling van oude artikelen. Dit komt bij lager geplaatste psychologen een stuk minder voor.

“We hebben het sterke vermoeden dat zulke verschillen te maken hebben met de cultuur per vakgebied. In de economie en de psychologie vindt men dit kennelijk normaler”, ligt de wetenschapssocioloog toe. Hij en Horbarch hopen dat hun bevindingen de ogen van wetenschappers openen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids