Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Arbeidsongeschiktheid, meer parttime werkenden en meer gepensioneerden. Drie redenen waardoor er in de toekomst een nog groter tekort aan personeel ontstaat in de zorg. Er stappen meer mensen uit de sector dan dat er mensen toetreden, zegt Maastricht University. Economisch gezien gaat het echter goed. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het aantal vacatures in de zorgsector neemt jaarlijks met 3,1 procent toe. “Dit wordt onder andere gedreven door de recent aangekondigde investering van 2,1 miljard voor verpleeghuizen tijdens de komende regeerperiode”, schrijven de onderzoekers van Maastricht University. Zij spreken van een relatief sterke werkgelegenheidsgroei van gemiddeld 1,7 procent per jaar.

Wie een mbo opleiding niveau 4 gezondheidszorg doet, heeft volgens de onderzoekers goede perspectieven. Ook op hbo- en wo-niveau biedt een opleiding hbo-v of geneeskunde goede arbeidsperspectieven tot 2022. Maar zorginstellingen zullen moeite blijven hebben met het vinden van geschikt personeel op alle niveaus. De vraag naar zorg stijgt door de vergrijzing en de investeringen die er de komende tijd plaatsvinden.

Enerzijds is de economische groei goed geweest, want de werkgelegenheid blijft groeien, maar aan de andere kant heeft deze ook geleid tot een groeiende krapte op de arbeidsmarkt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids