Normal_schiphol_vliegveld

Hulpverleners op luchthaven Schiphol krijgen voortaan bloedverliesremmers als onderdeel van hun standaarduitrusting. Met tourniquets, ook wel knevelbanden genoemd, kan mogelijk iemands leven gered worden als een levensbedreigende bloeding ontstaat. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij een aanslag. Dit meldt het Parool.

Hulpverleners krijgen een bijbehorende cursus om te leren hoe zij het middel kunnen gebruiken. De cursus is onderdeel van het programma Stop De Bloeding die ontwikkeld is door traumachirurg Leo Geeraedts van het VU medisch centrum. Aanleiding daarvoor was de aanslag op vliegveld Zaventem in België. De arts hoopt bovendien dat tourniquets deel gaan uitmaken van de EHBO-cursus.

Een tourniquet dient te worden aangebracht om het bloedende lichaamsdeel, zoals een arm of been. Door de band heel strak aan te trekken wordt de bloeding verminderd of gestopt. Dit kan kostbare minuten rekken in het geval van een calamiteit. Iemand kan binnen vijf minuten overlijden door bloedverlies. Een schone doek of t-shirt kan in noodgevallen dezelfde functie dragen als er geen tourniquet aanwezig is.

Door: Redactie Nationale Zorggids