Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg heeft donderdag positief gereageerd op de brief die de FNV haar en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stuurde over een coronafonds. Zij wil dit zelfs breder trekken dan alleen voor zorgpersoneel. Dit meldt FNV. 

“Dit is heel mooi nieuws”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. “Eerder stelden wij al voor dat er een fonds moest komen voor medewerkers in zorg en welzijn, die op het werk besmet zijn geraakt met het coronavirus en daar financiële schade door hebben opgelopen. Minister Van Ark verwees toen alleen naar het al bestaande particuliere ZWiC-fonds voor zorgpersoneel dat op de intensive care heeft gelegen.”

Financiële schade

Onlangs in de FNV ook gestart met een inventarisatie van besmettingen en financiële schade bij medewerkers in andere sectoren dan zorg en welzijn. Ook daar hebben werknemers door moeten werken tijdens de coronacrisis en meer risico op besmetting gelopen. “Het is fijn dat Van Ark ons bredere verzoek voor compensatie aan werknemers in álle sectoren nu gehonoreerd heeft. Ondanks dat het gesprek van vandaag specifiek over zorgpersoneel ging.”

Bij de vakbond melden zich steeds meer zorgverleners die tijdens de eerste golf besmet zijn geraakt en nu langer dan een jaar ziek zijn. Ze kunnen tot 30 procent terugvallen in salaris. Minister Van Ark heeft toegezegd dat zij haar huiswerk goed gaat doen om tot oplossingen te komen voor compensatie van inkomensachteruitgang en extra kosten.

Door: Nationale Zorggids