'Ziekteverzuim in de zorg probleem voor Oekraïense vluchtelingen'

De oplopende coronabesmettingscijfers en het hoge aantal mensen dat uitvalt in de zorg is ook een probleem voor vluchtelingen uit Oekraïne. De zorg die zij nodig hebben moet zo snel mogelijk centraal geregeld worden. Dat wordt echter moeilijker doordat veel mensen tijdelijk niet beschikbaar zijn in de zorg, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Vooralsnog zorgt de komst van nieuwe vluchtelingen niet direct voor problemen in de zorg in Nederland. Het is alleen wel zaak dat er een gezamenlijke aanpak komt, benadrukt de woordvoerder. Zo weten zorgmedewerkers in ziekenhuizen, op de spoedeisende hulp en bij de huisarts waar de vluchtelingen terecht kunnen. Ook moeten de vluchtelingen een medisch dossier krijgen dat in te zien moet zijn op elke locatie waar zij verblijven.

Die gezamenlijke aanpak moet koepelorganisatie GGD GHOR Nederland gaan regelen. "In 2015 was er ook een draaiboek toen Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen. Dat hebben we nu weer nodig", aldus de LHV-woordvoerder. "Wel is de samenstelling van de vluchtelingen nu wat anders dan in 2015. Veel mensen waren toen ook asielzoekers. Dat is voor deze groep in principe niet het geval. Daardoor zijn er verschillende scenario's om rekening mee te houden."

Juiste plekken

Dat veel huisartsenpraktijken nu door het aantal coronabesmettingen niet op volle sterkte zijn, maakt het wel lastiger, vertelt de woordvoerder. Als op die plekken grote concentraties met vluchtelingen opgevangen worden, moeten daar ook artsen beschikbaar zijn. "Maar dan moet het aantal vluchtelingen goed in kaart worden gebracht, zodat je de juiste mensen op de juiste plekken krijgt."

De woordvoerder ziet dat kleine groepen Oekraïners in Nederland nu relatief nog vaak bij familie, vrienden of kennissen verblijven. Dat is verspreid over het land. "Die kleine hoeveelheden kunnen huisartsen wel aan. Grotere groepen, waar misschien ook mensen tussen zitten met traumatische ervaringen, daar wil je goed op voorbereid zijn. Dan moeten de zorgverleners niet alleen staan."

Zorgverzekering

Om vluchtelingen die mogelijk geen zorgverzekering hebben toch te kunnen helpen heeft het ministerie van Volksgezondheid een subsidieregeling beschikbaar gesteld. Via de Subsidieregeling medische noodzakelijke zorg voor onverzekerden wordt de medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne vergoed.

Door: ANP