Mark Rutte

DEN HAAG (Novum) - Mark Rutte (VVD) heeft zijn verontschuldiging aangeboden aan iedereen die de afgelopen weken in verwarring is geraakt door de commotie rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat deed Rutte maandagavond op een persconferentie waar hij samen met de fractieleiders Diederik Samsom (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD) een alternatief plan presenteerde.

Rutte is tijdens de formatie akkoord gegaan met maatregel om de inkomensverschillen te verkleinen. "Die maatregel blijkt een verkeerde maatregel te zijn, die in mijn achterban niet gedragen wordt", zei hij. "Ik heb als onderhandelaar van de VVD een fout gemaakt."

Het is tijdens de formatie fout gegaan, omdat Rutte te weinig tijd heeft genomen om door te vragen over het voorstel, dat een wens van de PvdA was. Rutte heeft zich 'te weinig gerealiseerd' wat de inkomensafhankelijke zorgpremie zou betekenen voor inkomens tussen de zestig en zeventig duizend euro.

Dankzij de medewerking van Samsom kon de fout worden hersteld, zei Rutte. Hij dankte Samsom dat de PvdA-leider beschikbaar was om daarover te overleggen.

Samsom zei op zijn beurt dat hij zich 'de commotie van de afgelopen weken' aantrekt, omdat hij het vertrouwen in de politiek wilde versterken. "Ik moet tot mijn spijt constateren dat het vertrouwen de afgelopen veertien dagen niet is versterkt, maar juist een flinke deuk heeft opgelopen. Dat doet me zeer."