Psychische hulp

AMSTERDAM (Novum) - Zorgverzekeraars willen weten hoe het komt dat er zo veel verschillen zijn tussen klinieken die verslaafden behandelen. RTL Nieuws berichtte donderdag over nieuwe klinieken die onnodig patiënten opnemen, onbevoegd personeel inzetten en declaraties indienen voor onder meer televisiekijken.

De nieuwsrubriek baseerde zich op een rapport van zorgverzekeraar DSW. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat vrijdag weten dat andere verzekeraars het beeld herkennen. De koepel heeft ook zelf onderzoek gedaan en geconstateerd dat er veel verschillen zijn tussen klinieken, onder meer wat de intensiteit van behandelingen betreft.

De verzekeraars willen daarom in gesprek met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie om die verschillen te verklaren. Dat kan leiden tot scherpere controles, licht een woordvoerder van ZN toe. Ze benadrukt wel dat het gaat om aanbodgestuurde zorg. Dat betekent dat het lastig is om te controleren of de geleverde zorg wel doelmatig is.

Doordat een behandeling pas wordt gedeclareerd als die is voltooid, kan het in veel gevallen een tot twee jaar duren voordat verzekeraars inzicht krijgen in wat ze kwijt zijn, betoogt de woordvoerder. "We krijgen er langzamerhand beter zicht op."